Filmer om spöken, mörka entiteter och häxkonst

| | 0 Comments

Det okända är något som fascinerar många, man dras helt enkelt till sådant man inte riktigt har en förståelse för och sådant som det inte alltid finns en förklaring till. Det blir som en adrenalinkick och fastän man kanske är vettskrämd, så vill man bara ha mer. Förmodligen är detta anledningen till varför skräckfilmer blivit så populära. Några omtyckta spökfilmer inkluderar “Beetlejuice”, där ett nyligen avlidet par försöker övertala en demon att skrämma bort den nya familjen som ockuperar deras hem. I “Sjätte Sinnet”, kommunicerar Haley Joel Osment med spöken och får hjälp av barnpsykologen Malcolm Crowe. I Stanley Kubricks “The Shining” åker familjen Torrance till ett isolerat hotell där det händer riktigt kusliga saker.

En känd spökfilm är “Poltergiest” från 1982, regisserad av Tobe Hooper och skriven av Steven Spieldberg. Filmen utspelar sig i det idylliska lilla grannskapet Cuesta Verde i Kalifornien där vi får möta Steve, Diane, Dana, Robbie och Carol Anne Freeling. Det börjar med små konstiga händelser som familjen tar på ett lekfullt sätt. De upptäcker att det är något som inte riktigt stämmer då deras yngsta dotter Carol Anne får kontakt med andar genom TV:n. Som de flesta av Spielbergs filmer finner man inte många fel eller svagheter. Handlingen är fängslande, kinematografin är fantastisk och skådespeleriet är utmärkt. “Poltergiest” är Steven Spielbergs vision av en riktig spökhistoria.

Entiteter och övernaturliga fenomen

Ordet entitet härstammar ifrån latin och översätts till “det som är”. Det behöver alltså inte vara något fysiskt, utan kan lika gärna vara en idé eller ett väsen. Ed och Lorraine Warren är ett par från USA som utnämnts till de främsta experterna på andar och demonologi. De har skrivit ett flertal böcker om deras olika fall. I Warrens Ockulta Museum, som är det äldsta av sin sort, finner du bland annat skuggdockan som kommer till dig i dina drömmar och får ditt hjärta att stanna, Conjuring-spegeln som används för att tillkalla andar, en orgel som är känd för att spela av sig själv och såklart – Raggedy-Ann dockan Annabelle, som det nyligen gjorts flera filmer om.

Det Paranormala

I både “Huset Som Gud Glömde” och “The Conjuring” tas det upp fall som Ed och Lorraine har arbetat med. James Wan, den briljanta regissören bakom Saw-filmerna för oss tillbaka till skräckens retrodagar med filmen “The Conjuring”. Den är en visuellt slående paranormal film som utspelar sig år 1971 och fokuserar på det paranormala forskarparet Warren. De föreläser om deras intressanta fall på högskolor runt om i USA och precis då de funderar på att gå i pension, kontaktas de av familjen Perron. Det tar inte lång tid för Warrens att upptäcka att familjen plågas av något övernaturligt, men vad är det och vad vill det ha? Definitivt en av vår tids bästa skräckfilmer.

Häxor och häxkonst

Filmer om häxor finns det gott om. Människan har byggt upp sin egen idé om vad en häxa är och vad denne gör. I böcker beskrivs oftast häxan som ful, gammal och ond. I filmen “Häxor” (baserad på boken med samma namn) från 1990 gestaltar Anjelica Huston ledaren Eva Hernst på ett häxkonvent i London. På samma hotell befinner sig den unge pojken Luke med hans mormor Helga. Han måste göra allt i sin makt för att stoppa häxorna och deras plan att distribuera en magisk dryck för att förvandla alla pojkar i England till möss! Över 20 år senare är denna tidlösa klassiker minst lika obehaglig och spännande. Sminket och specialeffekterna är magnifika.

Mörka krafter

I “Den Onda Cirkeln” från 1996 följer vi nykomlingen Sarah Bailey (Robin Turner) som flyttar till en ny stad för att starta ett nytt liv. Sarah börjar på en katolsk skola där hon träffar hon de tre tonårsflickorna Nancy (Fairuza Balk), Bonnie (Neve Campbell) och Rochelle (Rachel True). De har alla det gemensamma intresset: det ockulta. Tillsammans utövar de häxkonster och framhäver olika förbannelser gentemot de som vågar gå emot dem. De märker snart att tillsammans har de befogenheter att få deras vildaste drömmar att besannas. De börjar dock att använda sina krafter för onda avsikter och det är då helvetet brakar loss. Denna spännande film innehåller både goda och onda häxor och är definitivt sevärd.