Nisses håla

| | 0 Comments

Ekenäs är ett slott som ligger i Östergötland. Det går en hel del sägner om Ekenäs slott. Via olika sociala medier har detta slott bland annat blivit känt som ett spökslott. Greve Mauritz Vellingk ska ha haft en del hemliga dokument som han ska ha gjort av med och fick under processen hjälp av drängpojken på slottet. För att detta inte skulle komma ut murades dock denna drängpojke sedan in i ett av källarrummen. Detta rum kallas för Nisses håla idag och det har aldrig blivit öppnat. Det sägs att skulle rummet öppnas upp så kommer slottet och dess ägare råka ut för en olycka.

Greve Mauritz Vellingk trodde nog att han skulle kunna slippa undan både dom och straff men rättvisan hann ikapp honom. Han drogs tack och lov inför rätta för sina vedervärdiga handlingar men tyvärr så hann han dö innan han kunde föras till fängelset. Fast han inte fick fängelse så blev straffet döden ändå. Som sagt, rummet där Nisse blev begravd är fortfarande igenmurat men det har försökts att öppnas. Enligt sägnen så har de som försökt göra detta dock råkat ut för olyckor och dött. Det är en mycket tragisk historia. Om den är sann är det ingen som vet, men vågar man tro något annat?

På jakt efter silverskatten

I slutet på 1300-talet så byggdes Kastelholm, belägen i Åland. Denna borg har fram till 1700-talet brunnit flera gånger och har stått övergiven sedan dess. Enligt tron har många människor som valt att bo en natt i denna borg aldrig lämnat den. Drottning Katarina Stenbock bodde tillsammans med svenska kungen Gustav Vasa i denna borg i några månader år 1556 och sägnen säger att drottningen är ute efter en skatt som det sägs att någon stal från henne. Den skatten vill hon ha tillbaka. Gustav Vasa var mycket yngre än sin hustru vid den här tiden och hon blev hans tredje fru och därmed drottningen av Sverige.

Ilsken hund inmurad i slottet

Akershus fästning var tidigare ett kunglig plats och låg där Oslo ligger idag, under medeltiden. Det sägs att de som murade upp borgen även ska ha murat in en livs levande hund i processen. Man trodde att detta skulle ge tur helt enkelt, men i stället för att bringa tur så ska hunden ha börjat spöka där när borgen var färdigbyggd år 1299. Det var kanske inte så konstigt att hunden blev ond varelse. Ett av hundens första offer blev en adelsman från Danmark. I slottet så hörs det en hel del oväsen och alla vet inte vart det kommer ifrån men helt plötsligt så kan en hund med ilskna ögon stå framför dig.

Hittade ett lik inmurad i väggen

Dragholms slott ligger på Själland i Danmark. I början på 1900-talet så ägde baron Zytphen-Adelaer slottet. Slottet renoverades år 1910 och det var då de hittade ett skelett inmurad i väggen. Fyndet de gjorde stämde så bra in med en berättelse om Celestine Mariann de Bayonne Gyldenstierne, en adelsfröken som försvann omkring år 1550. Celestine var djupt förälskad i en av stalldrängarna, men hennes pappa hade andra planer för sin dotter. Han hade utsett en fin adelsman till henne men fick veta att stalldrängen gjort dottern med barn och blev rasande. Flickan sövdes ner och blev förmodligen inmurad i väggen. Folk har hört krafsande på väggarna i slottet och jämrande ljud.

Ryssen utnyttjade flickans godhet

Det verkar vara populärt att mura in folk i olika borgar och slott. Även medeltidsborgen Olofsborg, som ligger utanför Nyslott i Finland. Borgen har varit med om en del. Sedan år 1475 har borgen fått stå emot flera belägringar från Ryssland. Det sägs att i kärlek och krig är allt tillåtet och det kan man säga märks i denna historia. Herren för borgen hade en dotter som hette Ingel. Hon blev förälskad i en officer från Ryssland och under en natt så släppte Ingel in honom i borgen. Denna ryss var dock lömsk och utnyttjade flickans godhet. Ryssarna stormade borgen och stackars Ingel blev inmurad som straff.