Sanna berättelser om spöken, häxor och annat

| | 0 Comments

Det är ett fysiskt faktum att energier aldrig kan förintas och att summan av energi alltid är konstant. Detta ger anledning till att ställa sig frågan; Vart tar människornas energi vägen när människan dör? I forna tider trodde de på så väl återfödelse som gengångare och vålnader. Demoner och tro på änglar var heller inget märkligt. Det märkliga är en värld som rationaliserat bort den här typen av fenomen för att sätta sin lit till vetenskapen. Om det är så att äldre tiders tro på ockulta fenomen är verklighetsbaserade så är de fenomen mitt ibland oss – även om “den moderna människan” valt att bortse från övernaturliga krafter och fenomen.

Det finns många berättelser som sagts sedan lång tid tillbaka, faktum är att det kan svara svårt att veta om de är sanna eller ej. Förr i tiden när internet och andra moderniteter inte existerade så spreds historierna via folkmun, detta gjorde att de oftast ändrades från person till person och den berättelse som från början hade sagts var något helt annat i slutändan. När det kommer till spökhistorier eller berättelser som häxor och liknande så bör man ta det med en nypa salt. I denna artikel kommer vi ta upp några sanna historier som är en aning kusliga, så frågan är om du vågar fortsätta läsa?

Hemsökta slott

Runtom i Sverige finns det slott som anses vara hemsökta, vad som innebär med det är att övernaturliga spöken eller döda personer befinner sig i slottens lokaler. Oftast kan människan inte se dem men det är vanligt att man känner närvaron eller “tecken” på att spökena finns i sin omgivning. Ett slott som är känt för att vara hemsökt är Bäckaskog slott som ligger Kiaby. Enligt berättelser sägs det att ett spöke vid namn Elvira stryker omkring i såväl slottet som i den tillhörande parken. Idag är slottet restaurang, hotell och en plats för konferenser. Enligt många gäster har de känt av en kuslig och spöklik “vibe”.

Häxan – sant eller falskt?

Vissa tror att häxor är ett fantasifullt påhitt som endast finns i sagor och berättelser. Men sedan otroligt lång tid tillbaka har häxeriet funnits och människor har hela tiden undrat och försökt förstå sig på det okända. Man började redan under 1400-talet att avrätta kvinnor som man ansåg hade denna typ av kraft, och i mitten på 1500-talet var häxjakten ett faktum. Det var då man började bränna “häxorna” på bål. Det är svårt att än idag sätta ord på om häxor existerar eller inte, det finns idag personer som har kontakt med andra sidan men dessa personer kallas medium och kan inte jämföras med vad vi tänker på som häxor.

Källkritik

När det kommer till berättelser om spöken och det okända är det viktigt att vara källkritisk, oftast finns det ingen säker källa till uppgifterna och som det tidigare nämndes är det oftast berättelser som sprids via tal. Vi människor har alltid varit nyfikna och intresserade av att veta mer om just spöken, häxeri och de mörka krafterna. Det är dock lättare sagt än gjort men det finns än idag personer som ständigt arbetar för att ta reda på mer om detta mysterium. De flesta av berättelserna som idag sägs är påhitt men det finns faktiskt några kusliga historier om hemsökta slott och byggnader som anses vara sanna.

Sammanfattning

Spöken och annat okänt är något som intresserar de flesta människor. När det kommer till berättelser inom ämnet är det svårt att sätta fingret på vad som är sant och inte, eftersom dessa typer av berättelser sprids via folkmun är det lätt att information ändras. Något som dock är sant är historierna om Bäckaskog slott som sägs vara hemsökt av spöket Elvira, idag används slottet som hotell och mycket annat och många gäster upplever lokalerna som läskiga. När det kommer till häxor så har dessa följt med oss sedan urminnes tider, men vad anses vara en häxa och inte? Hör du en spökhistoria gäller det att vara källkritisk – glöm inte det!