Spök turism

| | 0 Comments

Intresset för det övernaturliga blir allt större bland oss människor. Anledningen till detta är egentligen inte så konstig, människan är nyfiken av naturen och det paranormala är något vi inte kan förklara. Många väljer att besöka hemsökta platser för att uppleva saker själva, medan andra reser runt för att försöka bevisa att det alltid finns en naturlig förklaring. Oavsett om man vill bevisa något för andra eller för sig själv, så är intresset för hemsökta platser stort. Man har till och med valt att ge det ett helt eget namn – spökturism. Nedan kommer vi att titta närmare på detta och lista några av de mest kända platserna med paranormal aktivitet.

Spökturism har blivit så populärt på senare tid att det numera till och med finns YouTube-konton där hela konceptet går ut på att besöka olika platser som sägs vara hemsökta. Detta filmas sedan och via sociala medier kan tittaren följa med på resan direkt via sin dator. Det finns ju såklart för- och nackdelar med denna form av spökturism. Det är bekvämt att kunna njuta av adrenalinet och spänningen ifrån sitt eget hem, men samtidigt vet man aldrig vad som är på riktigt och inte. Just detta är anledningen till varför allt fler väljer att utforska hemsökta platser, till exempel i Sverige, på egen hand.

Delta i en spökvandring

En av de allra vanligaste aktiviteterna när det kommer till spökturism är så kallade spökvandringar. Detta är organiserade promenader igenom en stadsdel där en guide berättar kusliga historier för sällskapet. Spökvandringen sker oftast under kvällen när mörkret lagt sig, vilket bidrar till den spöklika stämningen. Detta är såklart inte lika skrämmande som att besöka ett spökhus, men det kan vara ett bra alternativ för den som är extra lättskrämd. Spökvandringar är sällan dyra och ett fantastiskt sätt att lära sig mer om en stadsdel, som till exempel Gamla Stan i Stockholm. I vissa fall ingår dessutom middag och dryck efter vandringen som brukar vara omkring 1,5 timmar lång.

Frammegården – Sveriges mest kända spökhus

Spökvandring i all ära, men vill du verkligen uppleva det paranormala rekommenderar vi att du besöker något av Sveriges alla spökhus. Ett av de mest kända och välbesökta spökhusen i Sverige är den gamla hembygdsgården Frammegården som ligger i Skillingmark strax utanför Eda. Här kan man spendera en natt (om man vågar) för en billig peng. Huset är över 300 år gammalt och har en tragisk historia. Det sägs bland annat att två små barn blev instängda på vinden under 1800-talet och dog där. Flera spökjägare har fångat upp barnröster och i en av sängarna sägs det att man kan se en kvinna som sörjer sitt dödfödda barn.

Andra kända spökhus i Sverige

Ett annat välkänt spökhus i Sverige som många väljer att besöka är den gamla prästgården i Borgvattnet. Det var under mitten av 1900-talet som en av prästerna berättade om hur han blivit kastad ur sin gungstol. Sedan dess har detta varit ett populärt resmål för den som vill uppleva det paranormala. Man kan bland annat höra fotsteg och se fladdrande gardiner utan vind. Andra kända spökhus är Torpa stenhus, där besökare vittnat om ett kvinnligt spöke och vita spökhästar, och Hjortsberga prästgård, där steg, barnskrik och hundskall är vanliga inslag för de övernattande. Det finns med andra ord många alternativ för den som vill uppleva det paranormala inom Sveriges gränser.

Spökhus utanför Sveriges gränser

Om du vill uppleva spökturism i andra länder, så har du mängder av alternativ att utforska. Övernatta i ett hemsökt hus eller hotell, du bestämmer. Några av de mest hemsökta platserna i världen är: The Roosevelt Hotel i New York, där det sägs att självaste Marilyn Monroe spökar. RMS Queen Mary i Kalifornien, ett skepp som gjorts om till ett hotell där mängder av besökare upplevt paranormala händelser. Hotel Burchianti i Flores, ett hotell som fullständigt kryllar av spöken. Man har bland annat sett barn som skuttar fram i hallen, en kvinna som stickar i en stol och i rummet där självaste Benito Mussolini bodde har flera känt kalla andetag på deras ansikten.